Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
  E-mail  
  Οι ερωτήσεις σας  
  Ενημερωτικό Δελτίο  
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη| Οι ερωτήσεις σας|
Προηγούμενες Ερωτήσεις
Χαρά Βλάχου 23/04/2009
Ερώτηση Θα ήθελα να μου συστήσετε βιβλιογραφία, αρθρογραφία για το δημοτικό τραγούδι "Μες στην Αγια Παρασκευή". Ενδιαφέρομαι για τις επιτόπιες καταγραφές των δημοτικών τραγουδιών και τις παραλλαγές τους από τόπο σε τόπο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.
Απάντηση

Δυστυχώς η βιβλιογραφία σχετικά με τα ελληνικά δημοτικά τραγούδια δεν είναι τόσο πλούσια ώστε να μας δώσει μονογραφές για το συγκεκριμένο τραγούδι που σας ενδιαφέρει. Έτσι, σε αναζήτηση που κάναμε στον κατάλογο μας με τον τίτλο του τραγουδιού βρήκαμε μόνο μια παριτούρα του από μια σπάνια έκδοση του (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=1862&bib=59702&evretiria=3&tWords=παρασκευή&tEidos=0&idd=).

Κανείς θα πρέπει να ψάξει στη βιβλιογραφία σε ένα ευρύτερο σύνολο όπου ανήκει το τραγούδι, ίσως κατά γεωγραφικό διαμέρισμα. Επίσης, εφόσον σας ενδιαφέρουν γενικά οι επιτόπιες καταγραφές και οι παραλλαγές των τραγουδιών, θα μπορούσατε να συμβουλευτείτε τη γενικότερη βιβλιογραφία για το δημοτικό τραγούδι και τις επιτόπιες έρευνες, ακόμα και σε άλλες χώρες (field research). Μπορείτε λοιπόν να κάνετε αναζητήσεις στον Κατάλογό μας  (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?id=1728&la=1) με όλες τις παραπάνω λέξεις-κλειδιά για να βρείτε τη σχετικά βιβλιογραφία. Παρεπιπτόντως, και σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, να σας παραπέμψουμε και στο Ερευνητικό Πρόγραμμα για τη μουσική της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και από απόσταση. (http://epth.sfm.gr/)


Επιστροφή στις ερωτήσεις
   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή