Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)
Πρόσωπα - Έργα
Ελληνική μουσική
Συλλογές της Βιβλιοθήκης
Βιβλιογραφίες-Δισκογραφίες
Εθνομουσικολογία
'Αλλες τέχνες

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)| Ελληνική μουσική|
Δισκογραφία Νίκου Σκαλκώτα (1954-2013)

Ήδη από το 1999 το Τετράδιο είχε φιλοξενήσει την πρώτη δημοσιευμένη δισκογραφία του Σκαλκώτα, όπως αυτή είχε συσταθεί από τη μουσικολόγο Βάσω Κουτσομπίνα. Η δισκογραφία αυτή συνοδευόταν από ένα εκτενές άρθρο που αφορούσε στα 77 μέχρι εκείνη τη στιγμή ηχογραφήματα έργων του Σκαλκώτα. Το άρθρο σταχυολογεί την έρευνα της κ. Κουτσομπίνα όπως αυτή παρουσιάστηκε στο Συμπόσιο για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ν. Σκαλκώτα που οργάνωσε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12 Νοεμβρίου του 1999. Η δισκογραφία ξεκινάει από την πρώτη ηχογράφηση έργων του συνθέτη το 1954, πέντε μόλις χρόνια μετά το θάνατό του, και φτάνει μέχρι το 1999. Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις σε όλα τα ηχητικά μέσα: δίσκους βινυλίου Long Play ή μικρής διάρκειας, κασέτες (σε ελάχιστες περιπτώσεις) και οπτικούς δίσκους (DVD) και δίσκους ακτίνας (CD).

Από το 2005 το Τετράδιο φιλοξενεί την πλήρη δισκογραφία του Νίκου Σκαλκώτα, όπως αυτή έχει συσταθεί από τον μουσικογράφο/κριτικό/ερευνητή Θωμά Ταμβάκο, δημιουργό και κάτοχο του "Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου" με βάση διεθνείς πρακτικές καταχώρισης. Η δισκογραφία ξεκινάει από την πρώτη ηχογράφηση έργων του συνθέτη το 1954, πέντε μόλις χρόνια μετά το θάνατό του, φτάνει μέχρι σήμερα (2015) και ανανεώνεται συνεχώς. Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις σε όλα τα ηχητικά μέσα: δίσκους βινυλίου Long Play ή μικρής διάρκειας, κασέτες (σε ελάχιστες περιπτώσεις) και οπτικούς δίσκους (DVD) και δίσκους ακτίνας (CD).

Συστήνουμε στον αναγνώστη να συμβουλευτεί και τις δύο δισκογραφίες που παρέχονται, γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συγκεντρώσει συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τα ηχογραφήματα του Σκαλκώτα. Για παράδειγμα, η δισκογραφία της κ. Κουτσομπίνα παρέχει τους τίτλους των ηχογραφημάτων, αλλά όχι τις χρονολογίες σύνθεσης (αφού αυτές συχνά είναι αμφισβητήσιμες), ενώ στην δισκογραφία του Θ. Ταμβάκου υπάρχουν οι τίτλοι των ηχογραφημάτων, οι χρονολογίες σύνθεσης και ονόματα ερμηνευτών και οι φωτογραφίες των εξωφύλλων των ηχογραφημάτων. Επίσης, τα σχόλια που συνοδεύουν τις δύο δισκογραφίες είναι διαφορετικού τύπου. Τέλος, για την αποφυγή παρερμηνειών, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στην αναντιστοιχία στην αρίθμηση ανάμεσα στις δύο δισκογραφίες.

 

Για το Τετράδιο
Αθήνα, 26 Μαΐου 2015

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή