Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)
Πρόσωπα - Έργα
Ελληνική μουσική
Συλλογές της Βιβλιοθήκης
Βιβλιογραφίες-Δισκογραφίες
Εθνομουσικολογία
'Αλλες τέχνες

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)| Ελληνική μουσική|

Γιώργος Τσουγιόπουλος

Αρχείο Γιώργου Τσουγιόπουλου
 
 
Ο Γιώργος Τσουγιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1930. Ασχολήθηκε με τη μουσική αρχικά ερασιτεχνικά και στη συνέχεια, μετά την αποφοίτησή του από το Β’ Γυμνάσιο Αθηνών το 1948, συστηματικά, ως τακτικός σπουδαστής του Ωδείου Αθηνών στην τάξη της σύνθεσης και των θεωρητικών. Δάσκαλός του υπήρξε ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης με την παρότρυνση και τις συστάσεις του οποίου αποφάσισε να φύγει για σπουδές στο εξωτερικό το 1954.

Πρώτος του σταθμός ήταν το Μιλάνο όπου και παρέμεινε για έναν περίπου χρόνο. Το καλοκαίρι του 1955 έγινε δεκτός στο σεμινάριο του P. Hindemith στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το 1956 εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικολογίας, φιλοσοφίας και ιστορίας της λογοτεχνίας.

Οι πρώτες του συνθέσεις χρονολογούνται από το 1949. Ο συνθέτης όμως στην εργογραφία του παραθέτει έργα που χρονολογούνται από το 1955 έως το 1966. Τα πρώιμα έργα του έχουν αποσυρθεί από τον ίδιο, ενώ το 1966 αποφάσισε να μην ασχοληθεί ποτέ ξανά με την σύνθεση και να δραστηριοποιηθεί σε άλλους τομείς, όπως η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική και η οικονομία.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι καθαρά ιδεολογικοί. Περιληπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Γιώργος Τσουγιόπουλος υπηρετούσε συνθετικά τη μουσική πρωτοπορία της δεκαετίας του 1960 και αποφάσισε να εγκαταλείψει την σύνθεση όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν ανίκανη να ανταποκριθεί στον κοινωνικό ρόλο της τέχνης. Όλος ο θεωρητικός προβληματισμός του αναπτύσσεται στο κείμενο με τίτλο «Απόσπασμα περί μουσικής τεχνικής» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σημειώσεις», τ. 7.

Περιοδικό «Σημειώσεις» τ. 7 (Φεβρουάριος 1976)

Πρόγραμμα συναυλίας (11 Ιουλίου 1966) στην οποία παίζεται και έργο του Γ.
Τσουγιόπουλου

Πρόγραμμα συναυλίας (11 Ιουλίου 1966) στην οποία παίζεται και έργο του Γ.
ΤσουγιόπουλουΤο καλοκαίρι του 2009 ο Γιώργος Τσουγιόπουλος αποφάσισε να δωρίσει το αρχείο του στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Το μουσικό αρχείο περιλαμβάνει τα 10 έργα που ο συνθέτης δεν έχει αποσύρει. Συγκεκριμένα υπάρχουν σχέδια, μουσικές σημειώσεις, χειρόγραφα και όσες εκδόσεις έργων του έχουν κυκλοφορήσει.

Παράλληλα, στο Αρχείο Τσουγιόπουλου συμπεριλαμβάνονται κάποιες από τις δημοσιεύσεις του, αποκόμματα τύπου με παρουσιάσεις και κριτικές συναυλιών, προγράμματα συναυλιών, μια φωτογραφία του καθώς ένα βιογραφικό σημείωμα που έχει συνταχθεί από τον ίδιο.

Πρώτη σελίδα της χειρόγραφης παρτιτούρας του έργου με τίτλο «Serenata»

Συνέντευξη του συνθέτη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» (21 Δεκεμβρίου 1963)

Συνέντευξη του συνθέτη στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος» (21 Δεκεμβρίου 1963)Τέλος, στη δωρεά περιλαμβάνεται η ηχογράφηση με έργα του που κυκλοφορεί στο εμπόριο με τίτλο «Γιώργος Τσουγιόπουλος Μουσική 1957-1965» από τη Μουσική Εταιρεία Αθηνών, καθώς επίσης και ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις από συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό στις οποίες είχαν παιχθεί έργα του. Στις ηχογραφήσεις αυτές περιλαμβάνονται οι περισσότερες από τις συνθέσεις του, όπως επίσης και ένα έργο της περιόδου 1949-1955 που έχει αποσυρθεί με τίτλο «Streichtrio».

Το Αρχείο Τσουγιόπουλου έχει καταγραφεί πλήρως και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού και των ερευνητών.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή