Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)
Πρόσωπα - Έργα
Ελληνική μουσική
Συλλογές της Βιβλιοθήκης
Βιβλιογραφίες-Δισκογραφίες
Εθνομουσικολογία
'Αλλες τέχνες

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)| Ελληνική μουσική|
Δωρεά έργων του συνθέτη Σπύρου Δήμα (1915-1986)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2011 η κυρία Αλίκη Δήμα δώρισε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη συλλογή 30 παρτιτούρων με έργα του συζύγου της Σπύρου Δήμα (1915-1986). Αξίζει να σημειώσουμε ότι για αυτή την δωρεά φρόντισε ο κ. Θωμάς Ταμβάκος ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρουσίασε τον Πρεβεζιάνο συνθέτη στο ευρύ κοινό μέσω των δημοσιευμάτων του και των συναυλιών με έργα του που διοργάνωσε.

Ο Σπύρος Δήμας γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 23 Αυγούστου 1915. Ξεκίνησε από μικρός τις μουσικές του σπουδές με τον Ιωάννη Στεργιώτη και συνέχισε στην Αθήνα στο Ελληνικό και αργότερα στο Εθνικό Ωδείο παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή. Απέκτησε τα πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας ενώ έκανε και ιδιαίτερα μαθήματα σύνθεσης με τον Γιάννη Α. Παπαίωάννου. Παρόλο που ως βασικό του επάγγελμα άσκησε τη δικηγορία από το 1943 έως το 1984, η ενασχόλησή του με την μουσική ήταν συνεχής και καθόλου επιφανειακή και ερασιτεχνική. Η πρώτη του σύνθεση «Σονάτα για πιάνο» χρονολογείται το 1950 και βασίζεται όπως όλες σχεδόν οι συνθέσεις του στη δωδεκαφθογγική τεχνική. Απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1986.
 
Η αναγνώρισή του ως συνθέτη ήρθε μετά θάνατον καθώς ο ίδιος υπήρξε άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν επεδίωξε ποτέ την προβολή του ως μουσικό. Στα έργα του συγκαταλέγονται συνθέσεις για φωνή και πιάνο, μουσική δωματίου, χορωδία, ορχήστρα, μπάντα, μουσική για μπαλέτο και σκηνική μουσική. Μερικά από αυτά έχουν παρουσιαστεί από το «Συγκρότημα Νικόλαος Μάντζαρος», την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και από διάφορους σολίστ, όπως τις πιανίστριες Μαρία Νεοφυτίδου, και Ελένη Μυζίκου και τις υψιφώνους Φιλίτσα Κωνσταντινίδου και Δέσποινα Κάτσαρη-Βιτάλη. Στο έργο του εκτός από τις μουσικές συνθέσεις συγκαταλέγονται επίσης ποιήματα, οκτώ θεατρικά και μεταφράσεις ξενόγλωσσων μουσικών βιβλίων. Στις 20 Μαρτίου 2010 το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Ωδείου Πρέβεζας αποφάσισε την μετονομασία του σε «Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας ‘Σπύρος Δήμας’», σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του μουσικού του έργου.

Οι παρτιτούρες του καθώς και η σχετική βιβλιογραφία είναι στη διάθεση του κοινού της Βιβλιοθήκης.

Βάλια Βράκα
Αθήνα 1 Φεβρουαρίου 2012

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή