Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
  Προσκτήσεις  
  Περιοδικά  
  Ηλεκτρονικές Πηγές  
  Μικροφίλμ - Μικροφίς  
   
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Κατάλογοι Βιβλιοθήκης| Περιοδικά|

Βάση Αποδελτίωσης Περιοδικών

Η Βιβλιοθήκη, έχοντας ως στόχο την άμεση πρόσβαση του ερευνητή στα περιεχόμενα των περιοδικών που διαθέτει στη συλλογή της, δημιούργησε μια βιβλιογραφική βάση αναφοράς αποδελτιωμένων άρθρων μουσικών και όχι μόνο περιοδικών, η οποία αριθμεί σήμερα περί τα 6.618 αποδελτιωμένα άρθρα 20 και πλέον περιοδικών δημοσιευμάτων. Ανάμεσα στα περιοδικά αυτά περιλαμβάνονται αποδελτιωμένα άρθρα σημαντικών περιοδικών μουσικού περιεχομένου όπως «Λυρικός Κόσμος», «Μουσική Κίνησης», «Μουσικά Χρονικά» και «Μουσικολογία», καθώς και μη μουσικού περιεχομένου, όπως «Νέα Εστία», «Θέατρο» και «Επιθεώρηση Τέχνης».
Η βάση αποδελτίωσης δημιουργήθηκε και λειτούργησε αρχικά σε τοπικό επίπεδο στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ενώ τώρα η πρόσβαση είναι εφικτή και από απόσταση μέσω ολοκληρωμένης πλατφόρμας αναζήτησης ειδικού υλικού που αναπτύσσει η Βιβλιοθήκη και διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://dspace.mmb.org.gr/mmb

Η συγκεκριμένη εφαρμογή εξυπηρετεί την άμεση και εύκολη πλοήγηση α) στα αποδελτιωμένα άρθρα επιλεγμένων περιοδικών και β) στα περιεχόμενα των Αρχείων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη (η ολοκλήρωση της δεύτερης βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη).

Από την αρχική σελίδα της εφαρμογής ο ερευνητής επιλέγει τη συλλογή «Ελληνικά Μουσικά Περιοδικά» και εισέρχεται στην αρχική οθόνη της συλλογής όπου μπορεί να πλοηγηθεί ανά θέμα, τίτλο περιοδικού, τίτλο άρθρου, συγγραφέα και ημερομηνία έκδοσης. Ταυτόχρονα μπορεί να εισάγει οποιονδήποτε όρο επιθυμεί στη φόρμα αναζήτησης και να διεξάγει την έρευνά του. Παρακάτω περιγράφονται περιληπτικά οι βασικοί τρόποι πλοήγησης και αναζήτησης στη βάση αποδελτίωσης:

Πλοήγηση με τίτλο περιοδικού: Όταν ο ερευνητής επιλέξει να πλοηγηθεί με τίτλο περιοδικού, θα λάβει ως αποτέλεσμα αναζήτησης μια αλφαβητική λίστα όλων των περιοδικών δημοσιευμάτων για τα οποία υπάρχουν αποδελτιωμένα άρθρα καταχωρημένα στη βάση.

Πλοήγηση με τίτλο άρθρου: Αντίστοιχα αν πλοηγηθεί με τίτλο άρθρου θα λάβει ως αποτέλεσμα αναζήτησης μια αλφαβητική λίστα όλων των τίτλων των άρθρων που έχουν αποδελτιωθεί.

Πλοήγηση με θέμα: Πολύ χρήσιμη μπορεί να φανεί η πλοήγηση μέσω θέματος, όπου ο ερευνητής μπορεί να επιλέξει το θέμα για το οποίο θέλει να αναζητήσει σχετικά άρθρα μέσω της λίστας καταχωρημένων θεματικών επικεφαλίδων που θα λάβει ως αποτέλεσμα. 

Φόρμα αναζήτησης: Σε περίπτωση που ο ερευνητής γνωρίζει τον τίτλο ενός άρθρου ή ψάχνει άρθρα συγκεκριμένου συγγραφέα ή απλώς θυμάται όρους από το περιεχόμενο του άρθρου που τον ενδιαφέρει, το μόνο που έχει να κάνει είναι να εισάγει τον τίτλο ή το όνομα του συγγραφέα ή τους όρους που επιθυμεί στη φόρμα αναζήτησης και να διεξάγει αναζήτηση.

Η περιγραφή κάθε αποδελτιωμένου άρθρου περιλαμβάνει βασικά στοιχεία όπως ο συγγραφέας, ο τίτλος του περιοδικού και το τεύχος από το οποίο προέρχεται, στοιχεία έκδοσης όπως ο εκδότης, ο τόπος έκδοσης και η ημερομηνία δημοσίευσής του, καθώς και μια σύντομη περίληψη του περιεχομένου του. Να σημειώσουμε πως η βάση αποδελτίωσης είναι καθαρά βιβλιογραφική και όχι πλήρους κειμένου. Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των άρθρων είναι εφικτή εντός του χώρου της Βιβλιοθήκης με πρόσβαση στα περιοδικά εκείνα που διαθέτει στη συλλογή της.

Η βάση αποδελτίωσης εμπλουτίζεται με νέα αποδελτιωμένα άρθρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στη διαδικασία αυτή συνεισέφεραν και φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ οι οποίοι ανέλαβαν στο πλαίσιο εργασίας τους να αποδελτιώσουν άρθρα μουσικών περιοδικών που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή