Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Συλλογές
Βυζαντινά μουσικά χειρόγραφα σε μικροφίλμ

A. Βυζαντινά μουσικά χειρόγραφα μονής Grottaferrata


Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τα μουσικά χειρόγραφα (11ου - 14ου αι.) της μονής της Κρυπτοφέρρης κοντά στη Ρώμη, τα οποία διασώζουν την παράδοση του Ελληνοκαθολικού μοναστηριού. Το γεγονός ότι τα αντίγραφα αυτά είναι μοναδικά στην Ελλάδα κάνει τη συλλογή αυτή μία από τις πιο σημαντικές της Βιβλιοθήκης.

 

B. Xειρόγραφα βυζαντινής μουσικής

Η Βιβλιοθήκη εμπλουτίσθηκε πρόσφατα με 42 αντίγραφα χειρογράφων βυζαντινής μουσικής, πρωτότυπα των οποίων βρίσκονται σε μια από τις σπουδαιότερες συλλογές χειρογράφων βυζαντινής μουσικής στον κόσμο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Η συλλογή αυτή δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των αιώνων από ανθρώπους του πνεύματος όπως ο Mazarin, ο Colbert, ο Séguier τον 17ο αιώνα, και ο Μηνάς Μινωίδης τον 19ο αιώνα.
Το περιεχόμενο αυτών των κωδίκων αναφέρεται στα τρία γένη της μελοποιίας, στιχηραρικό, ειρμολογικό και παπαδικό, καλύπτοντας όλο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας της ψαλτικής τέχνης.
Η προέλευσή τους είναι από διάφορα μέρη: την Κωνσταντινούπολη, την Κύπρο, την Κάτω Ιταλία, και βεβαίως το 'Aγιο Όρος. Τα χειρόγραφα  χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα, και περιέχουν όλες τις εξελίξεις της σημειογραφίας: την παλαιοβυζαντινή, την μεσοβυζαντινή μέχρι και την νέα μέθοδο.
Πρόκειται λοιπόν για μια συλλογή που δεν μπορεί  να αγνοήσει  ο μουσικολόγος  που ερευνά αυτό το είδος της μουσικής, διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή