Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Αρχεία
Αρχείο Γεωργίου Πλάτωνος (1910-1993)

Στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής περιλαμβάνεται και το μουσικό αρχείο του συνθέτη Γεωργίου Πλάτωνος (1910-1993). Η απόκτηση του αρχείου προήλθε μετά από τη δωρεά του στη Βιβλιοθήκη από τις κληρονόμους του (κόρες του), τη συνθέτρια Λένα Πλάτωνος και την Αγγελική Παπάζογλου.

Δείτε τη γενική περιγραφή του αρχείου και αναζητήστε τα περιεχόμενά του

Πρόκειται για το πλήρες αρχείο έργων του συνθέτη. Στα έργα του συγκαταλέγονται

συνθέσεις μουσικής δωματίου
ορχηστρικά έργα
έργα για πιάνο
τραγούδια κ.λπ.

Επίσης, στο αρχείο περιλαμβάνονται

αποκόμματα τύπου που συνέλεξε ο ίδιος ο συνθέτης, καθώς και
προγράμματα συναυλίων με έργα του.

Σχετικά με το βιογραφικό του συνθέτη Γεωργίου Πλάτωνος παραθέτουμε επιλεγμένα τμήματα από το λήμμα του Λεξικού Ελλήνων Συνθετών της Αλέκας Συμεωνίδου (Νάκας, Αθήνα 1995):

“(...)Όταν τελείωσε το Γυμνάσιο έγινε δεκτός στην τάξη του Θησέα Πίνδιου (τότε διευθυντή του Ελληνικού Ωδείου) και σε πέντε χρόνια πήρε δίπλωμα πιάνου με α’ βραβείο και τιμητική διάκριση. Με καθηγητές τους Μάριο Βάρβογλη και Αλέκο Κόντη άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα (...) Πήρε επίσης ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου από τον διάσημο πιανίστα της εποχής Έγκον Πέτρι.(...)Τα έργα του εκφράζουν συναισθήματα, τον φανταστικό κόσμο των θρύλων, καθώς και μουσικές σκηνές.(...)Ο συνθέτης χρονολογεί το έργο του κατά ενότητες: μέχρι το 1945, α’ περίοδος / 1946-1965 β΄ περίοδος / 1966 και μετά, γ’ περίοδος. (...)Έργο ιστορικής αξίας αποτελεί η πλήρης αποκατάσταση από τον Γ. Πλάτωνα της όπερας «Ελεάζαρ» του Ιωσήφ Μαστρεκίνη, αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή της παρτιτούρας της ορχήστρας. (...) Ο Γ. Πλάτων ανέπτυξε έντονη παιδαγωγική δραστηριότητα. Διευθυντής των Ωδείων Σπάρτης και Ηρακλείου, δίδαξε επί σειρά ετών πιάνο και σύνθεση στο Ελληνικό Ωδείο, καθώς και ιδιωτικά. Πολλοί από τους μαθητές του διακρίθηκαν ως σολίστ και συνθέτες. Επί πολλά έτη εργάσθηκε ως πιανίστας στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για την προετοιμασία και την μουσική διδασκαλία των μονωδών και της χορωδίας (1952-1972) ”
   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή