Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Αρχεία
Αρχείο Ντίνου Κωνσταντινίδη (1929-)

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1929. Σπούδασε βιολί, θεωρητικά και σύνθεση στο Ελληνικό Ωδείο έχοντας ως καθηγητές τους διάσημους δασκάλους της εποχής, Μ. Βάρβογλη, Γ. Λυκούδη, και Γ.Α. Παπαϊωάννου, από όπου απεφοίτησε το 1952 με Α’ βραβείο και έπαθλο «Δ. Λαυράγκα». Οι λαμπρές μουσικές του σπουδές συνεχίσθηκαν με τριετή υποτροφία στη Σχολή Τζούλιαρντ της Ν. Υόρκης (1957-1960) και κατόπιν στα Πανεπιστήμια της Ιντιάνα και του Μίσιγκαν.

Έχει διατελέσει βιολιστής στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (1955-1962), στη Μικρή Ορχήστρα Αθηνών (1961-1963), στη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Συμφωνιέτα της Ιντιανάπολης (1963-1965), ενώ έχει συμπράξει επίσης με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και πολλές Συμφωνικές Ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1966 ξεκίνησε η διδακτική του σταδιοδρομία στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, ενώ από το 1974 διευθύνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής του Πανεπιστημίου και από το 1980 το Τμήμα Σύνθεσης. Το 1986 αναγορεύτηκε σε Boyd Professor, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. Τον Μάιο του 2010 αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η μουσική του, που αποτελείται από έργα σολιστικά, ορχηστρικά, έργα μουσικής δωματίου κ.α’., έχει παρουσιαστεί από διάφορες ορχήστρες σε πολλές χώρες του κόσμου και αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από αυτά έχουν βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης, είναι από τους πρώτους Έλληνες συνθέτες που αγκάλιασαν τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη σχεδόν από τη σύστασή της. Έτσι από το 1996 ξεκίνησε η δωρεά υλικού που αρχικά περιελάμβανε 12 έντυπες παρτιτούρες και στη συνέχεια ηχογραφήσεις, προγράμματα και άλλο υλικό από την πλούσια δραστηριότητά του στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα. Έτσι στην διάρκεια όλων αυτών των ετών μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 190 έντυπες παρτιτούρες του συνθέτη, 52 ηχογραφήσεις και ένας σημαντικός αριθμός προγραμμάτων.

 

Η άτυπη αυτή συνεργασία επισφραγίστηκε πρόσφατα όταν αποφάσισε να δωρίσει το σύνολο των έργων του, καθώς επίσης τις ηχογραφήσεις και τα προγράμματα των συναυλιών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο 1980-2010 στο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει. Το υλικό αυτό ανέρχεται σε 324 έργα σε μορφή αρχείων finale και pdf, 335 προγράμματα και 95 ηχογραφήσεις από αντίστοιχες συναυλίες. Οι έντυπες εκδόσεις των έργων του Κωνσταντινίδη και οι επίσημες ηχογραφήσεις τους είναι αναζητήσιμες στον Κατάλογο της Βιβλιοθήκης.


Τέλος είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως ο συνθέτης αναγνωρίζοντας την ανάγκη της εποχής μας, επιτρέπει στους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και λήψη αντιτύπων από τα περισσότερα έργα του.

Δείτε τη γενική περιγραφή του αρχείου

 

Βάλια Βράκα
Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2010

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή