Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Αρχεία
Αρχείο Μιχάλη Σουγιούλ (1904-1958)

Το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής πρόσφατα εμπλουτίστηκε με το αρχείο του Μιχάλη Σουγιούλ. Ο Μιχάλης Σουγιούλ (1904-1958) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πρωτοπόρους συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού του περασμένου αιώνα. Σε συνεργασία με επιτυχημένους στιχουργούς και θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Α. Σακελλάριος, ο Μ. Τραϊφόρος, ο Χ. Γιαννακόπουλος και ο Γ. Τζαβέλας κ.ά., συνέθεσε πολλές διαχρονικές επιτυχίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τραγούδια «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «'Aστα τα μαλλάκια σου», «Το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Θα γυρίσει κι ο τροχός», «Μας χωρίζει ο πόλεμος» και πλήθος άλλων που ερμηνεύθηκαν από την Α. Καλουτά, τη Σ. Βέμπο τον Ν. Γούναρη, τον Τ. Μαρούδα και άλλους γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής.

Δείτε τη γενική περιογραφή του αρχείου και αναζητήστε τα περιεχόμενά του

(Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο από το αρχείο του Τετραδίου).

Τη δωρεά πραγματοποίησαν οι κόρες του συνθέτη Ηρώ, Μαρία και Αλίκη Σουγιούλ. Στο Αρχείο του περιλαμβάνεται υλικό που συγκέντρωσαν οι κόρες του και αποτελείται από μουσικά χειρόγραφα, φωτογραφίες, αποκόμματα τύπου, αφίσες, προγράμματα, ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις συναυλιών που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του, ραδιοφωνικές εκπομπές, βραβεία που του απενεμήθησαν μετά θάνατον, δίσκους 78 στροφών, σπάνια ντοκουμέντα όπως μια επιστολή του Ν. Γούναρη και τέλος έντυπες παρτιτούρες.

Η αναλυτική καταγραφή του αρχείου θα είναι διαθέσιμη στο κοινό τους πρώτους μήνες του 2011.

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή