Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Αρχεία
Αρχείο Ευάγγελου Καραηλία (1900-1975)

Ο Ευάγγελος Καραηλίας γεννήθηκε το 1900 και πέθανε το 1975. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε πτυχίο αρμονίας το 1924, πτυχίο ενορχήστρωσης πνευστών οργάνων το 1925, πτυχίο αντίστιξης το 1926, πτυχίο φούγκας το 1928 και δίπλωμα σύνθεσης το 1937, όλα με το βαθμό «άριστα».

Στις συνθέσεις του συγκαταλέγονται έργα όπως το μουσικόδραμα «Του νεκρού αδελφού», οι «Παραλλαγές πάνω στο δημοτικό τραγούδι το Γιοφύρι της ¶ρτας», και η μουσική διασκευή του κωμειδυλλίου «Η νύφη της Κούλουρης». Ωστόσο η πιο γνωστή του σύνθεση είναι το έργο που φέρει τον τίτλο «Νύχτα Χριστουγέννων» που στις μέρες μας έχει επικρατήσει με τον τίτλο «Χιόνια στο Καμπαναριό» και εκ παραδρομής θεωρείται παραδοσιακό.

Εκτός από συνθέτης ο Ε. Καραηλίας υπήρξε σολίστ και καθηγητής του όμποε ενώ πλούσιο ήταν και το εκπαιδευτικό του έργο καθώς επί σειρά ετών δίδαξε μουσική στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Κολλεγίο Ανατόλια και στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης.

Τέλος πολύ σημαντική υπήρξε η συνδρομή του στη ίδρυση της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης της οποίας μάλιστα διετέλεσε Διοικητής την κατοχική περίοδο.

Στο αρχείο του περιλαμβάνονται:

α) Χειρόγραφα των συνθέσεών του

β) Προγράμματα συναυλιών

γ) Μουσικές ασκήσεις μαθητών του

δ) Επιστολές καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος

ε) Μερικές έντυπες παρτιτούρες

στ) Περιοδικά

Το αρχείο περιήλθε στη Βιβλιοθήκη τον Ιούλιο του 2011 ύστερα από δωρεά των κληρονόμων του και βρίσκεται στη στάδιο της τακτοποίησης.

Δείτε τη γενική περιγραφή του αρχείου

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή