Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
  Αρχεία  
  Συλλογές  
  Ψηφιοποιημένο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής  
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Αρχείο Ελληνικής Μουσικής|
Αρχεία
Αρχείο Μίνωος Δούνια (1900-1962)

Στην συλλογή της Βιβλιοθήκης από το 2009 συγκαταλέγεται το Αρχείο του διαπρεπούς μουσικού, μουσικολόγου και μουσικοκριτικού Μίνωος Δούνια.

Ο Μίνως Δούνιας γεννήθηκε στην Ρουμανία από Έλληνες γονείς το 1900. Λίγο καιρό μετά την γέννησή του μετακόμισε με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στη «Ροβέρτειο Σχολή». Εν συνεχεία μετέβη στο Βερολίνο όπου σπούδασε βιολί, πιάνο, θεωρητικά και μουσικολογία αρχικά στην Ακαδημία και αργότερα στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Μουσικολογίας το 1935 παρουσιάζοντας διατριβή για τα κοντσέρτα για βιολί του Tartini με τίτλο «Die Violinkonzerte Giuseppe Tartinis, Wolfenbüttel, 1935»και αμέσως ξεχώρισε στην παγκόσμια μουσικολογική κοινότητα. Η άνοδος του Ναζισμού στην Ευρώπη τον ανάγκασε να φύγει εσπευσμένα από την Γερμανία και να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά σε πολλούς τομείς. Δίδαξε μουσική για αρκετά χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και Κολλέγιο Θηλέων, δημοσίευσε άρθρα και κριτικές σε ελληνικά και ξένα έγκριτα περιοδικά και εφημερίδες (Νεοελληνικά Γράμματα, Καθημερινή, κ.ά.) και τέλος δημιούργησε τον «Μουσικό Κύκλο», μια ομάδα τραγουδιστών που με την συνοδεία παλαιών οργάνων έδιναν συναυλίες έργων παλαιάς μουσικής. Επιλογή από τις δημοσιευμένες μουσικοκριτικές τους έχουν εκδοθεί στον τόμο Δούνιας, Μ. Μουσικοκριτικά: εκλογή από το κριτικό έργο του. Αθήνα: Εστία, 1963. Αναφερόμενοι στο έργο του Μίνωος Δούνια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την κριτική ανάλυση και την εκδοτική επιμέλεια των Εκκλησιαστικών Σονάτων του Mozart που κυκλοφόρησαν στην Νέα Έκδοση των Απάντων του το 1955 από τις εκδόσεις Kassel (Neue Ausgabe sämtlicher Werke, vi/16, Kassel, 1957–60/R). Ο Μίνως Δούνιας πέθανε στην Αθήνα το 1962.

Το Αρχείο του περιλαμβάνει κείμενα δικά του και άλλων, μουσικοκριτικές, προγράμματα και προσκλήσεις συναυλιών και εκδηλώσεων, αλληλογραφία κυρίως συγγενικών του προσώπων, πλήθος σχολικών τραγουδιών, έργα άλλων συνθετών μεταγραμμένα και οπτικοακουστικό υλικό. Σημαντικό μέρος του αρχείου αποτελεί επίσης το κείμενο του διδακτορικού του και οι σημειώσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την συγγραφή του, όπως επίσης και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την Νέες Εκδόσεις των Απάντων του Mozart.

Το περιεχόμενο του αρχείου έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο, συμπεριλαμβάνει όμως και ντοκουμέντα που έχουν συλλεγεί από την οικογένεια, μετά τον θάνατό του.

Δείτε τη γενική περιγραφή του αρχείου και αναζητήστε τα περιεχόμενά του

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή