Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
  Πρόσφατα Αποκτήματα  
  Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων  
  Επιλογή του Μήνα  
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Νέα της Βιβλιοθήκης|
Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων
ΙΟΥΝΙΟΣ 2010. John Dowland, Songs from the Labyrinth. Performed by Sting and Edin Karamazov, Deutsche Grammophon, 2008.

Πριν προβούμε σε οποιασδήποτε μορφής κριτικά σχόλια σχετικά με τον δίσκο αυτό, ας ξεκινήσουμε από την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η ακρόασή του είναι σίγουρο ότι δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο. Οι εντυπώσεις διίστανται, ίσως κλίνοντας προς την επιδοκιμασία (λαμβάνοντας υπόψη και την δική μας γνώμη), σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρωτόγνωρο αυτό άκουσμα μπορεί να δώσει έναυσμα για περαιτέρω σκέψη σχετικά με την διαχρονικότητα της μουσικής, την ανάμειξη των ειδών της, την σημασία της εκτέλεσης και τις «νέες ζωές» των κλασικών έργων με το πέρασμα των χρόνων.

Το παράδοξο είναι ότι πραγματικά δεν μπορεί να εικάσει κανείς ποιος θα παραξενευόταν περισσότερο από το ηχητικό αποτέλεσμα της ηχογράφησης. Οι απανταχού οπαδοί του Sting που θα ακούσουν τον σημαντικό αυτόν τραγουδοποιό και ερμηνευτή να τραγουδάει μια παράξενη και «παλιά» μουσική; Ή οι λάτρεις του John Dowland (1563-1626) που θα ακούσουν τη μουσική του μεγάλου αυτού συνθέτη ερμηνευμένη από μια αλλόκοτη, βραχνή φωνή; Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, οι συνειρμικές εντυπώσεις που σε όλους μας ανασύρει η τόσο γνωστή φωνή του Sting, συνυφασμένη με τον ποπ και ροκ απόηχο των τριών τελευταίων δεκαετιών, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ηχητικό σοκ σε συνδυασμό με τη συντηρητική μουσική του John Dowland, μια μουσική γραμμένη στην Ελισαβετιανή Αγγλία. Μια από τις πιο εποικοδομητικές πλευρές αυτής της σύμπραξης είναι η ευκαιρία που δίνει στο ακροατήριο να διαισθανθεί και να βιώσει εκ νέου την «φρεσκάδα» της μουσικής του Dowland, όπως αυτή άγγιξε τους σύγχρονούς του την εποχή που δημιουργήθηκε. Εξάλλου, στην εποχή του ο κάθε ένας, οι δύο μουσικοί υπήρξαν καταξιωμένοι τραγουδοποιοί!

H Deutsche Grammophon, πίστεψε στην καλλιτεχνική αυτή προσέγγιση του έργου του Dowland, και υποστήριξε την συνεργασία του Sting με τον γνωστό λαουτίστα Edin Karamαzov, η τεχνική του οποίου αποδίδει άρτια την ιδιαιτερότητα της μουσικής αυτής χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Η ηχογράφηση περιλαμβάνει 15 γνωστά τραγούδια του Dowland από τα First και Second Booke of Songes (1597, 1600), 1 τραγούδι του Robert Johnson (1583-1633) και 7 αποσπάσματα από μια επιστολή του Dowland στον Sir Robert Cecil, τα οποία απαγγέλει ο Sting. Ο δίσκος ολοκληρώνεται με 3 bonus tracks από τη ζωντανή ηχογράφηση της περιοδείας του Sting το 2008 στην Ασία και την Αυστραλία, όπου μεταξύ άλλων, δανειζόμενος την αντιστικτική και ενορχηστρωτική τεχνική του Dowland, ερμήνευσε και δύο από τις μεγαλύτερες ποπ επιτυχίες του, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ιδιότυπη εκλεκτική του συγγένεια με τον μεγάλο δάσκαλο.

Μαριάννα Αναστασίου

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή