Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
  Πρόσφατα Αποκτήματα  
  Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων  
  Επιλογή του Μήνα  
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Νέα της Βιβλιοθήκης|
Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων
ΙΟΥΝΙΟΣ 2010. Evensen, Bruce J (ed.). The Responsible Reporter: Journalism in the Information Age. New York: Peter Lang, 2008.

Το παρόν βιβλίο αφορά τον συνεχώς εξελισσόμενο ρόλο του ρεπόρτερ στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής.

Η ψηφιακή επανάσταση έχει επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τη δημοσιογραφία, ενώ συνδέεται πολύ περισσότερο με την πληροφορία παρά με την γνώση. Οι ειδήσεις και τα νέα αποτελούν μια ροή πληροφοριών η οποία μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών πραγματώνεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, προκειμένου να γίνει άμεσα διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Είναι η δεύτερη χρονικά επανάσταση μετά την επανάσταση του τυπογραφείου, η οποία επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον κόσμο της δημοσιογραφίας, ενώ ταυτόχρονα «απειλεί» την πρωτοκαθεδρία της έντυπης ενημέρωσης.

Ο επιμελητής της έκδοσης Bruce J. Evensen, καθηγητής δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο του De Paul στο Σικάγο, βλέπει το επάγγελμα του δημοσιογράφου περισσότερο σαν λειτούργημα και εισάγει την έννοια του «ψηφιακού δημοσιογράφου». Σύμφωνα την έννοια αυτή οι αξίες οι οποίες σφυρηλατούν την κοινωνικά υπεύθυνη δημοσιογραφία, καθίστανται απαραίτητες όσο ποτέ στο παρελθόν.

Υπάρχουν δύο μοντέλα ή σχολές δημοσιογραφίας και ρεπορτάζ. Η πρώτη είναι αυτή που παρουσιάζει τα γεγονότα ως έχουν (με αντικειμενικό τρόπο), έτσι ώστε να αποφασίσει ο κόσμος βάσει της λογικής του και η δεύτερη είναι αυτή η οποία παρουσιάζει τα γεγονότα παίρνοντας παράλληλα θέση και επηρεάζοντας την κοινή γνώμη. Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με το επιχείρημα της πείρας στην ανάλυση της επικαιρότητας από πλευράς του τύπου.

Μέσα στο βιβλίο αναλύονται διάφορα θέματα και νέες τεχνικές σε συνάρτηση με τον καινούργιο ψηφιακό χαρακτήρα των ειδήσεων όπως «τι είναι νέο στα νέα;», «που βρίσκονται τα νέα και με ποιο τρόπο συλλέγονται;», «πώς γράφονται τα νέα;».

Το ψηφιακό σύμπαν συμπαρασύρει στο διάβα του οτιδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί του και ολοένα αλλάζει την καθημερινότητα μας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφίας. Ο δημόσιος βίος και τα κοινά είναι ευπρόσιτα όσο ποτέ, για αυτό το λόγο και οι ευθύνες των ρεπόρτερ και των δημοσιογράφων είναι τεράστιες. 
           
                                                  

Γρηγόριος – Έκτωρ Κοκολοδημητράκης

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή