Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
  Πρόσφατα Αποκτήματα  
  Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων  
  Επιλογή του Μήνα  
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Νέα της Βιβλιοθήκης|
Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων
ΙΟΥΛΙΟΣ 2010. Kallimopoulou, Eleni. Paradosiaka: Music, Meaning and Identity in Modern Greece. Farnham: Ashgate, 2009.

Με τον όρο «παραδοσιακά», ο οποίος σημασιολογικά μπορεί να έχει ένα ευρύτερο και συχνά ακαθόριστο νόημα, η συγγραφέας του βιβλίου περιγράφει μια πολύ συγκεκριμένη μουσική τάση που παρατηρήθηκε, και συνεχίζει να λαμβάνει χώρα, στην Αθήνα, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για το ανανεωμένο ενδιαφέρον της «καλλιεργημένης» αθηναϊκής νεολαίας –που σημειώθηκε μεταχουντικά–  για τη μουσική παράδοση της Ελλάδας και της Μ. Ασίας. Διακριτικό γνώρισμα αυτής της μουσικής, αποτελεί η χρήση των ανατολικών μουσικών οργάνων (ούτι, λύρα, λαούτο κ.ά.), καθώς αναφορά γίνεται αποκλειστικά στην ενόργανη μουσική, αφού οι φωνητικές ερμηνείες δεν φέρουν το ίδιο έντονα αυτό το στίγμα. Απόρροια της τάσης αυτής είναι το μουσικό κίνημα που προέκυψε την τελευταία δεκαετία, το οποίο φέρει τα παραπάνω χαρακτηριστικά και κατά πολλούς θεωρείται ως η αναβίωση της παραδοσιακής μουσικής.

Η Ελένη Καλλιμοπούλου, λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στηρίζει αυτή τη μονογραφή στη διδακτορική της διατριβή για το SOAS του Λονδίνου. Βασιζόμενη σε πολύχρονη επιτόπια έρευνα και χρησιμοποιώντας επιστημονικές εθνογραφικές μεθόδους, επιχειρεί να οριοθετήσει τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα εξελισσόμενα μουσικά είδη, και υπογραμμίζει την έννοια και τη σημασία της σύγχρονης, «σε εξέλιξη» εθνομουσικολογικής έρευνας.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τέσσερα μέρη, όπου χρονολογικά προσεγγίζονται οι τέσσερις φάσεις του μουσικού αυτού είδους όπως διαμορφώθηκαν στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες. Στην δεκαετία του ’70 στήθηκε το σκηνικό για την μετέπειτα εξέλιξη, το ’80 εμφανίστηκαν οι βασικοί εκπρόσωποι του είδους που στη συνέχεια, κατά τη δεκαετία του ’90 μετέφεραν μέσω της διδασκαλίας τους τις γνώσεις τους στην νεότερη γενιά, και τέλος το είδος έλαβε την οριστική του μορφή (μέχρι σήμερα) κατά τη δεκαετία του 2000 διασυνδέθηκε με την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή.

Η έκδοση συνοδεύεται και από δύο cd που περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικές ηχογραφήσεις των καλλιτεχνών των οποίων ο ρόλος και το έργο παρουσιάζεται και αναλύεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Έτσι ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει συγκεντρωμένες μουσικές από διαφορετικές εποχές, ξεκινώντας από τα ιστορικά ηχητικά ντοκουμέντα από το σύνολο και τη χορωδία του Σίμωνος Καρά, περνώντας από ηχογραφήσεις του Ross Daly, του Θανάση Σκορδαλού, των Δυνάμεων του Αιγαίου και του Χρήστου Τσιαμούλη, του Περικλή Παπαπετρόπουλου και του Βασίλη Σούκα, και φτάνοντας μέχρι το στίγμα των σύγχρονων μουσικών Σοφίας Λαμπροπούλου και Σωκράτη Σινόπουλου.


Μαριάννα Αναστασίου

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή