Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
  Πρόσφατα Αποκτήματα  
  Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων  
  Επιλογή του Μήνα  
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Νέα της Βιβλιοθήκης|
Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010. Γουρζή, Κωνσταντία. Conjuctions-Synapsies. Apollon Musagete Quartett/Agroskostas, V./Cholevas, M./Elsässer, C. Neos, 11035, 2010.

Κυκλοφόρησε πρόσφατα ο καινούργιος δίσκος με έργα της Κωνστάντιας Γουρζή, η οποία ζει και εργάζεται στη Γερμανία. Η ελληνίδα συνθέτρια και μαέστρος είναι καθηγήτρια στην Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου και προωθεί σταθερά τις σύγχρονες τάσεις είτε μέσα από το διδακτικό της έργο στην Ακαδημία του Μονάχου είτε μέσω του καλλιτεχνικού και διδακτικού έργου που επιτελεί στο δίκτυο opus21musikplus (http://www.opus21musikplus.net/) για την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Τα έργα της Γουρζή που περιέχονται στο νέο της δίσκο έρχονται να μας εκπλήξουν ευχάριστα για πολλούς λόγους. Πρώτα είναι τα ευφάνταστα σύνολα που χρησιμοποιεί και ειδικά ο συνδυασμός ανατολίτικων και δυτικών οργάνων, μετά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνει να έχει η επιλογή της να χρησιμοποιήσει έναν ψάλτη, τον Βασίλη Αγροκώστα, ως κύριο τραγουδιστή σε όλα τα τραγούδια που περιέχονται στο δίσκο, ενώ από την καθαρά χρηστική και αισθητική άποψη κανείς αξίζει να σταθεί στις σχεδόν μυστικιστικές αποχρώσεις που έχει η μουσική γλώσσα της Γουρζή. Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των ποιητικών κειμένων προς μελοποίηση. Η συνθέτρια έχει χρησιμοποιήσει ιερατική ποίηση αλλά και κείμενα από τη Σαπφώ και τον Ηράκλειτο τα οποία ίσως να φαίνονται δυσανάλογα αντίθετα όσον αφορά το περιεχόμενο και το νόημά τους, όμως τελικά κάτι τέτοιο δεν συνάγεται εκ του αποτελέσματος. Αντίθετα, τα έργα φαίνονται να συνθέτουν ένα συμπαγές σύνολο νοημάτων.

Θα θέλαμε να σταθούμε στο έργο με τίτλο Sappho-Lied – Homage à Kurtág το οποίο έχει γραφτεί για ψάλτη και πιάνο πάνω σε ποίηση της Σαπφώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους συγκεκριμένους στίχους έχει χρησιμοποιήσει και ο Αλέκος Ξένος στο τραγούδι του για φωνή και πιάνο Δέδυκαι μεν α σελάννα. Οι στίχοι αναφέρονται στο υψηλό νόημα του έρωτα και το μουσικό περιβάλλον που δημιουργεί η Γουρζή ενέχει θέση κατανυκτική, σχεδόν σαν ιερουργία. Η φωνή του ψάλτη υπερτονίζει το μυστηριακό στοιχείο και η σταθερά διακριτική παρουσία του πιάνου υποστηρίζει την υποβλητικότητα του κειμένου.       


Αλέξανδρος Χαρκιολάκης

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή