Ενδιαφέρουσες
Ιστοσελίδες
 Site Map  English
Aναζήτηση
Γενικές Πληροφορίες
Κατάλογοι Βιβλιοθήκης
Εργογραφία Συνθετών
Αρχείο Ελληνικής Μουσικής
Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Προγράμματα
Επικοινωνία με τη Βιβλιοθήκη
Νέα της Βιβλιοθήκης
  Πρόσφατα Αποκτήματα  
  Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων  
  Επιλογή του Μήνα  
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη
Γίνετε φίλοι της Βιβλιοθήκης
Τετράδιο (άρθρα-κείμενα)

Ακούστε
 
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα| Νέα της Βιβλιοθήκης|
Παρουσιάσεις Νέων Τίτλων
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010. Leiter, Brian. (μεταφρ. Γ.Λαμπράκος). Νίτσε και ηθική: Ένας οδηγός ανάγνωσης. Αθήνα: Εκδόσεις οκτώ, 2009.

O Friedrich Nietzsche είναι ίσως ο πιο αμφισβητούμενος φιλόσοφος στην ιστορία της δυτικής φιλοσοφίας. Τα τελευταία χρόνια οι εκδόσεις Routledge έχουν δημιουργήσει μία σειρά οδηγών ανάγνωσης (Routledge Philosophy Guidebooks) διαφόρων φιλοσόφων και των σημαντικότερων έργων τους. Δύο από αυτούς τους οδηγούς είναι αφιερωμένοι στον Νίτσε. Η ελληνική έκδοση του βιβλίου διατίθεται από τις εκδόσεις οκτώ, μεταφρασμένη από τον Γιώργο Λαμπράκο. Την επιστημονική του επιμέλειά ανέλαβε ο Ηλίας Μαρκολέφας.

Ο καθηγητής Brian Leiter –ο οποίος μυήθηκε στη Νιτσεϊκή σκέψη από έναν σύγχρονο μεγάλο φιλόσοφο, τον Richard Rorty– μας προσφέρει ένα ολοκληρωμένο βοήθημα για τη Γενεαλογία της Ηθικής του Νίτσε. Ο γερμανός διανοητής, μέσω της ηθικής του φιλοσοφίας προάγει τον απώτερο σκοπό του, τον οποίο ονομάζει «επαναξιολόγηση όλων των αξιών». Κατά καιρούς πολλοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εξηγήσουν τη φιλοσοφία του, καθώς και το σύστημά του περί ηθικής, αλλά για τον Λέιτερ οι περισσότερες προσπάθειες χαρακτηρίζονται ως άκαρπες, αβάσιμες, επιφανειακές έως και ανεύθυνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι σχολιαστές (έτσι χαρακτηρίζει ο συγγραφέας αυτούς οι οποίοι είναι δημιουργοί μόνο δευτερεύουσας βιβλιογραφίας) τείνουν να αγνοούν το φιλοσοφικό περιεχόμενο τoυ έργου του και ασχολούνται περισσότερο με το ύφος του. Κατά τον συγγραφέα αυτό είναι παιδαριώδες, καθότι δεν είναι δυνατόν ένας επαγγελματίας φιλόσοφος να αποπλανιέται σαν μικρό παιδί από το ύφος (δηλαδή το πλαίσιο) του Νιτσεϊκού συστήματος και να μην δίνει βάση στο περιεχόμενο του (δηλαδή την ουσία του).

Ο Λέιτερ ερμηνεύει το Νιτσεϊκό έργο μέσα από το πρίσμα της αναλυτικής φιλοσοφίας, δηλαδή με... «σαφήνεια, ακρίβεια, μέριμνα για τεκμηρίωση [και] διαλεκτική αυστηρότητα». Ο ίδιος πιστεύει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί πλεονέκτημα έναντι ερμηνευτών οι οποίοι ανήκουν στην ηπειρωτική σχολή της φιλοσοφίας και δεν χρησιμοποιούν αναλυτικά εργαλεία. Επίσης, θεωρεί ότι η αναλυτική σκέψη είναι ιδανική για να ερμηνεύσει τον Νίτσε, ο οποίος αν και εξαιρετικός στοχαστής, μερικές φορές –και ειδικά σε κάποιες φάσεις του ύστερου έργου του– μοιάζει να είναι αόριστος και ασαφής.

Ο Αμερικανός συγγραφέας υποστηρίζει ότι ο γερμανός φιλόσοφος δεν μπορεί να ενσωματωθεί σε κανένα ρεύμα σκέψης, και έχει παρερμηνευθεί πραγματικά όσο κανένας άλλος, όσον αφορά τις ψυχολογικές του θεωρίες και τις πολιτικές του πεποιθήσεις (καθώς και τις προεκτάσεις που είχε, ένα μέρος αυτών). Τέλος, ο Λέιτερ θεωρεί ότι ο Νίτσε έχει μόλις αρχίσει να αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της φυσιοκρατικής στροφής στη σύγχρονή αγγλόφωνη φιλοσοφία.                 

 

                                                                     Γρηγόριος – ‘Εκτωρ Κοκολοδημητράκης

   
Εκτύπωση Επιστροφή στην αρχή