Back to top

Οκτώβριος - Νοέμβριος 2021

 

Επαναλειτουργία Βιβλιοθήκης

 

 

Η Μουσική Βιβλιοθήκη επαναλειτουργεί δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και υγεία τόσο των χρηστών όσο και του προσωπικού της.

Ο νέος ειδικός κανονισμός της που θα ισχύει λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 διέπει τόσο την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της όσο και τη χρήση και διάθεση του υλικού και των υπηρεσιών της.

Περισσότερες πληροφορίες

 

Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης στην Αιωνιότητα μέσα από την Έκθεση του Αρχείου του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που εδώ και 25 χρόνια διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, αφιερώνουν την έκθεση «Ο γαλαξίας μου: Μίκης Θεοδωράκης» στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

Για πρώτη φορά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, τα οποία φέρουν το στίγμα ενός ολόκληρου αιώνα πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, στοιχεία που καταδεικνύουν τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του συνθέτη.

Είσοδος ελεύθερη με Δελτία Εισόδου μετά από ηλεκτρονική κράτηση

έως 30 Δεκεμβρίου
Τρίτη – Σάββατο 11:00-19:00

Ξεναγήσεις από τις επιμελήτριες της Έκθεσης πραγματοποιούνται για τον Οκτώβριο:

Τετάρτη 6 & 20 Οκτωβρίου, 18:00
Τετάρτη 13 & 27 Οκτωβρίου, 11:00
Σάββατο 2, 9, 16, 23 Οκτωβρίου, 11:00

Απαιτείται ηλεκτρονική κράτηση θέσης.

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Νέα ιστοσελίδα
Ευχρηστία, πληρότητα, καλαισθησία και ταχύτητα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας ιστοσελίδας του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Ο χρήστης της ιστοσελίδας άμεσα και εύκολα μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις του Συλλόγου, τις υπηρεσίες του, τις εκδηλώσεις που οργανώνει και τις υποτροφίες που προκηρύσσει μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον πλοήγησης απόλυτα συμβατό με κάθε συσκευή προβολής.

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Θέατρο για παιδιά

Η βασίλισσα των πάντων
Θέατρο για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών
και τους γονείς τους

Κάθε Κυριακή στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου στις 15:00

Η παράσταση, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ψάρια, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια.

Εισιτήρια - Πληροφορίες

 

αβγω
Θέατρο για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών
και τους γονείς τους
Για τρίτη χρονιά 

Κάθε Κυριακή στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου στις 10:30Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε, τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο μέσα σε ένα αυγό. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».

Εισιτήρια - Πληροφορίες

 

Σβήσε το φως!
Θέατρο για παιδιά 4 έως 10 ετών
Για τρίτη χρονιά 

Κάθε Κυριακή στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου στις 15:30Η πολυαγαπημένη ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ μάς καλεί και φέτος, για τρίτη χρονιά, να πλησιάσουμε με θάρρος −και να γνωρίσουμε− όλα όσα μας φοβίζουν, σε μια ευφάνταστη μουσικοθεατρική παράσταση, γεμάτη περιπέτεια, σασπένς, ατμόσφαιρα και χιούμορ.

Εισιτήρια - Πληροφορίες

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα
για παιδιά


Μουσική συμμορία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 2 έως 5 ετών
και τους γονείς τους
Για δεύτερη χρονιά

Πρεμιέρα 10 Οκτωβρίου στις 12:30

Γνωστά παιχνίδια ξεπηδούν από τις σελίδες των παραμυθιών της Μουσικής Βιβλιοθήκης και ζωντανεύουν σε ένα ευφάνταστο μουσικοκινητικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους. Το παιδικό δωμάτιο, το μέρος όπου ένα παιδί περνά αμέτρητες ώρες παιχνιδιού, δημιουργίας και χαλάρωσης, αποτελεί πηγή έμπνευσης και μυθοπλασίας, καθώς τα παιχνίδια μάς μαθαίνουν τις βασικές αρχές της μουσικής.

Εισιτήρια - Πληροφορίες

 

 

Σεμινάριο Cultural Branding Management for musical festivals, events and destinations

Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, 17:30 - 21:30

Έναρξη εγγραφών 1η Νοεμβρίου 2021

Στις νέες συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα, o πολιτισμός αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ευκαιρίες. Στο πλαίσιο αυτό η Mουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» διοργανώνει το cultural tourism branding management masterclass που απευθύνεται σε στελέχη και νέους που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Το καινοτόμο σεμινάριο έρχεται να αναδείξει τη σύνδεση του παγκόσμιου Ελληνικού πολιτισμού με την πανδημία και τον τουρισμό, τις νέες κοινωνικές τάσεις, τις καινοτόμες στρατηγικές για τη βιωσιμότητα των πολιτιστικών χώρων & εκδηλώσεων, την εξέλιξη της δημιουργικής επικοινωνίας στο χώρο του πολιτισμού αλλά και τη σχέση του πολιτισμού με την ταυτότητα ενός τόπου.

Eισηγητής: Γιάννης Μιχαηλίδης (Η&Τ Βeyond Tourism)

Περισσότερες πληροφορίες

 

Camerata Junior
Πρόσκληση σε νέους μαέστρους

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προσφέρει φέτος την ευκαιρία σε δύο επιλεγμένους νέους μαέστρους να συμπράξουν με την Camerata Junior, τη Νεανική Ορχήστρα Εγχόρδων των Φίλων της Μουσικής, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού κ. Νίκου Χαλιάσα.

Περισσότερες πληροφορίες

 

Camerata Junior
Πρόσκληση σε νέους σολίστ

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής προσφέρει φέτος την ευκαιρία σε επιλεγμένους νέους σολίστ όλων των μουσικών οργάνων, ηλικίας μέχρι 23 ετών, να συνεργαστούν μαζί της και να εμφανιστούν σε μια από τις συναυλίες της, συμπράττοντας σε ένα κοντσέρτο ή άλλο έργο για σολίστ και ορχήστρα εγχόρδων, όπως θα επιλεγεί από τον μαέστρο κ. Νίκο Χαλιάσα.

Περισσότερες πληροφορίες
       
Πρόσφατα αποκτήματα
Βιβλία  
   
Γιαννόπουλος, Εμμανουήλ Στ. Η συλλογή παλαιών ψαλτικών χειρόγραφων του Σίμωνος:αναλυτικός περιγραφικός κατάλογος. Αθήνα: Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, 2020. ISBN 9789609964869.
   
Δημοπούλου, Σωτηρία. Τέχνη και τελετουργία στην αρχαιότητα. Πίνακες του Πιτσά-Διαχρονίες. Κιάτο Κορινθίας: Καταγράμμα, 2021. ISBN 9789609407595.  
   
Λειβαδίτη, Σόφη. Μουσική εκπαίδευση: Ενήλικες και ξύλινα πνευστά. Κορώνη Μεσσηνίας: Γραφομηχανή, 2019.ISBN 9786188302891.
   
   
Μπουκάλας, Παντελής (επιμ.).The klephtic ballads. An anthology of 19th century Greek popular songs. Athens: The Hellenic Parliament Foundation, 2019. ISBN 9786185154394. 
   
Ροζάνης, Στέφανος & Σλιώμης, Θωμάς. Μουσική, ουτοπία και νεωτερικότητα. Αθήνα: Πατάκη, 2020. ISBN 9789601689180.
   
Στάθης, Γρηγόριος. Ιδού εγώ και τα πε[αι]δία μου: χρονικά, παρουσιάσεις βιβλίων, προλογίσματα, καταληκτήριοι λόγοι των συνεδριών. Το εκδοτικό έργο μισού αιώνα 1970- 2020 του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αθήνα: Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας, 2020. ISBN 9786185157074.  
   
Ταμβάκος, Θωμάς. Δημήτρης Δραγατάκης (22/1/1914-18/12/2001): Επίσημη δισκογραφία (1965-2021) και αρχειακές ηχογραφήσεις (1963-2021). Αλεξανδρούπολη: Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, 2021. ISBN 9786188305229. 
   
Φεργάδης, Δημήτρης. Με αφορμή την Columbia.Η βιομηχανία της δισκογραφίας στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Αθήνα: ΚΨΜ, 2018. ISBN 9786185156558.
   
Corbier, C., Mavroidakou-Castellana, V., Anagnostou, P. (eds.).Le voyage des musiciens:deux siècles d’échanges franco-grecs. Paris: In Fine, 2021. ISBN 9782382030400.
Gétreau, Florence. Voir la musique. Paris: Citadelles & Mazenod, 2017. ISBN 9782850887192.
   
Weiss, Jernei (ed.). Operetta between the two world wars. Koper: Festival Ljubljana, 2021. ISBN 9789612930578. 
   
Παρτιτούρες  
   
Διαμαντόπουλος, Γιώργος (επιμ.). Συλλογή τραγουδιών για παιδιά δημοτικού. Τεύχος Α’. Βόλος,Εκτυπώσεις Γεωργιάδη, 2021. 
   
Χατζηθεοδώρου, Γεώργιος Ι. Δοξαστάριον Ιεράς Μονής Παναγίας Έβρου. 2 τόμοι. Κάλυμνος: Επτάλοφος, 2019. ISBN 9786188440418 & 9786188440425.
   
   
   
   
CD - DVD  
   
Ιονάτος, Φώτης. L’Eau - Το νερό. Federation Wallonie Bruxelles Edition Φ., 2019.
   
Leclair, J. M. / Prokofiev, S. / Tselikas, A. / Fritzalas, D. Stella Tsani: Violin through…S. Tsani (vn). Subway, 2021. SM 211.
   
   
   
   

Βιβλία

Τα αρχεία των Μ. Καλομοίρη, Α. Ευαγγελάτου, Δ. Δραγατάκη και Ι. Χαλιάσα στη
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Τα αρχεία των Μανώλη Καλομοίρη, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Δημήτρη Δραγατάκη και Ιάκωβου Χαλιάσα, μετά την γενναιόδωρη δωρεά τους από τους κληρονόμους των συνθετών, έρχονται να προστεθούν και να καταλάβουν εξέχουσα θέση ανάμεσα στα 45 αρχεία ελλήνων συνθετών που ήδη από το 1996 συστηματικά συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, διαχειρίζεται και διαθέτει ψηφιακά η Μουσική Βιβλιοθήκη στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο.

Οι δωρεές των αρχείων έγιναν δεκτές από τη Βιβλιοθήκη με αίσθημα τιμής, ευθύνης και με την υπόσχεση να διατηρηθούν ζωντανοί οι δεσμοί με το οικογενειακό περιβάλλον του κάθε συνθέτη, αλλά και με την φιλοδοξία να διευρυνθούν οι δυνατότητες για την αξιοποίηση και την προβολή τους μέσω σύγχρονων ψηφιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, εντός και εκτός των συνόρων της χώρας μας.

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921) 
Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια απο το θάνατό του


 

Μια μικρή έκθεση - αφιέρωμα στον Camille Saint Saens φιλοξενείται έως το τέλος του έτους στις προθήκες του χώρου υποδοχής και εξυπηρέτησης αναγνωστών της Βιβλοθήκης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά σπάνια τεκμήρια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης, πρώτες εκδόσεις παρτιτουρών, ελληνικά προγράμματα που χρονολογούνται στις αρχές του εικοστού αιώνα, βιβλία και περιοδικά που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του συνθέτη.  

 

Φιλοξενούμενες εκδηλώσεις


Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης
Απόψε την κιθάρα μου... 
Συναυλία επτανησιακής και αθηναϊκής καντάδας
με μαντολίνα και κιθάρες. 

Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 18:00 & 20:30 | Αίθουσα Διδασκαλίας |Είσοδος με εισιτήριο

Εισιτήρια - Πληροφορίες

 

Ο Αγριάνθρωπος
Του Γιάννη Κωνσταντάτου
Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μυλωνάς 

Παρασκευή 5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου, 21:00, Σάββατο 6, 13, 20, 27 Νοεμβρίου, 21:00 | Αίθουσα Διδασκαλίας |Είσοδος με εισιτήριο

Εισιτήρια - Πληροφορίες


To μυστικό τραγούδι του κάστρου - Τα παραμύθια των αστεριών και της αγάπης
Μουσικό παραμύθι του Γιώργου Βούκανου σε κείμενα Μαίρης Βούκανου 

Κυριακή 14, 21 & 28 Νοεμβρίου, 17:45 & 19:15 | Αίθουσα Διδασκαλίας  | Είσοδος με εισιτήριο

Εισιτήρια - Πληροφορίες


Ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου Καραγιάννη

Τρίτη 26 Οκτωβρίου, 20:00 | Αίθουσα Διδασκαλίας
Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες