Back to top

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2020

Newsletter



 
 
 

 

Έκθεση: Μίκης Θεοδωράκης
Ο Γαλαξίας μου 

Επετειακή έκθεση για τα 95 χρόνια δραστήριας και δημιουργικής ζωής του
Μίκη Θεοδωράκη.

Από 6 Νοεμβρίου 2020  
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών





Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, που από το 1997 διαθέτει και αξιοποιεί το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη που ο ίδιος της έχει εμπιστευθεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα τιμήσει τη μεγάλη αυτή επέτειο με μια έκθεση που σκοπό έχει να φωτίσει τις ετερόκλητες πλευρές της μουσικής και πολιτικής του παρακαταθήκης.

Για πρώτη φορά, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα του αρχείου του, τα οποία φέρουν το στίγμα ενός ολόκληρου αιώνα πλαισιώνονται από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές, στοιχεία που καταδεικνύουν τον όγκο και την ποικιλομορφία της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Έλληνα. 


Νέα ερευνητικά προγράμματα του 
Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

ΑΡΙΑ (ARIA)
Ερευνητικό πρόγραμμα βασισμένο στο υλικό του Αρχείου Ν. Σκαλκώτα της
Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» ξεκινούν το ερευνητικό έργο «ΑΡΙΑ»: Επαύξηση της πρόσληψης του μουσικού έργου με τη χρήση καινοτόμων λύσεων και αρχειακού υλικού [ARIA-Augmenting the Reception of music through Innovative solutions and Archives] στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Αντικείμενο του έργου είναι η έρευνα, ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών και μεθοδολογιών αιχμής για τη δημιουργία καινοτόμων, βιωματικών, συμμετοχικών εμπειριών στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», με σκοπό την ανάδειξη του σημαντικού αρχειακού υλικού της και την προσέλκυση νέου κοινού. Το υλικό που θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του έργου θα προέρχεται από το Αρχείο Ν. Σκαλκώτα.

Στους στόχους του έργου είναι η αλληλεπίδραση του κοινού με το εκάστοτε μουσικό έργο μέσα σε μία εμπειρία εμβυθιστικής εικονικής πραγματικότητας, η βιωματική, συνεργατική εμπειρία γνωριμίας των επισκεπτών με τη ζωή και το έργο του συνθέτη καθώς και η ενίσχυση της πνευματικής και συναισθηματικής εμπλοκής του επισκέπτη με αυτό.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο MusiXLAB του Συλλόγου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2023.

 

ΧΡΩΜΑΤΑ (CHROMATA)
Ερευνητικό πρόγραμμα βασισμένο στο αποθετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της 
Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη»

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η αρχιτεκτονική εταιρεία TETRAGON και η νεοφυής εταιρεία τεχνολογιών Up2Metric ξεκινούν την συνεργασία τους για το ερευνητικό έργο με τίτλο ΧΡΩΜΑΤΑ (ΧοΡοι Ωδές Μύθοι και έθιμΑ για την Ανάπτυξη Τεχνολογιών Άυλης κληρονομιάς) στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Στο αντικείμενο του έργου είναι η αναβίωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η αναβίωσή της μέσω των νέων τεχνολογιών. Βασικός σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας διαδραστικής πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, η οποία θα συγκεντρώνει στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε σημεία έντασης πολιτιστικού ενδιαφέροντος και θα μπορεί να αναβιώνει και να αναπαριστά τα στοιχεία με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας.

Για τους σκοπούς του έργου θα αξιοποιηθεί περιεχόμενο από το αποθετήριο της Μουσικής Βιβλιοθήκης και το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Θράκη» με απώτερο σκοπό τη διάδοση και διαφύλαξη των άυλων στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2023.

 

Πρόσβαση στη Βιβλιοθήκη



Η Μουσική Βιβλιοθήκη δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και υγεία τόσο των χρηστών όσο και του προσωπικού της, λειτουργεί αυτή τη περίοδο με ειδικό κανονισμό λειτουργίας.

Η επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη πραγματοποιείται μόνο κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού ενώ ο χρήστης καλείται να διεξάγει την αναζήτησή του στο κατάλογο για το υλικό που τον ενδιαφέρει προτού επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη. Αφού εντοπίσει το υλικό που θέλει να δει ενημερώνει τηλεφωνικά ή μέσω email τη Βιβλιοθήκη ώστε να έχει το υλικό που επιθυμεί άμεσα διαθέσιμο την ώρα της επίσκεψής του.

Για όση περίοδο θα ισχύει ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας επιτρέπεται ο εξωτερικός δανεισμός έως 2 τεκμηρίων για 5 εργάσιμες ημέρες δωρεάν για όλους.

Περισσότερες πληροφορίες



Echos of an Empire
Νέα ψηφιακή έκθεση 



Οι γνώσεις μας γύρω από τα Βυζαντινά μουσικά όργανα βασίζονται κατά κύριο λόγο στις απεικονίσεις τους σε τοιχογραφίες, χειρόγραφα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης προερχόμενα από την επικράτεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Στη νέα ψηφιακή έκθεση της Europeana.eu με τίλο "Echos of an Empire" θα περιηγηθούμε μέσα από εικόνες και κείμενα, στον σχετικά άγνωστο κόσμο των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούνταν κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Η έκθεση αποτελεί μέρος του ερευνητικού αποθετηρίου "Βυζαντινά Μουσικά Όργανα - Byzantine Musical Instruments" που δημιουργήθηκε από το Koç University - Stavros Niarchos Foundation Center for Late Antique and Byzantine Studies (GABAM) και τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής σε συνεργασία με τη
Koç University Suna Kıraç Library 

Περισσότερες πληροφορίες

 

Η Μουσική Βιβλιοθήκη προτείνει

DIAMM (the Digital Image Archive of Medieval Music) 

 

Μια πλούσια ψηφιακή συλλογή μεσαιωνικών μουσικών χειρογράφων. Περιλαμβάνει περισσότερα από 4000 χειρόγραφα και αποτελεί μία από τις βασικότερες πηγές για τη μελέτη της Μεσαιωνικής μουσικής. 

Περισσότερες πληροφορίες


Contemporary Music Score Collection 

 

Η Συλλογή Παρτιτούρων Σύγχρονης Μουσικής που δημιουργήθηκε από τη UCLA Music Library, περιλαμβάνει περισσότερες από 4000 ψηφιοποιημένες παρτιτούρες σύγχρονων συνθετών με ελεύθερη πρόσβαση.

Περισσότερες πληροφορίες

 

America Singing: Nineteenth-Century Song Sheets 

Ψηφιακή συλλογή από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου που περιλαμβάνει περισσότερες από 4000 παρτιτούρες τραγουδιών από τις αρχές του 19ου αιώνα έως το 1880.

Περισσότερες πληροφορίες

 

 

Γίνετε Φίλοι της Βιβλοθήκης 

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών-αναγνωστών της, η Βιβλιοθήκη εισήγαγε το θεσμό των Φίλων της Βιβλιοθήκης, στους οποίους παρέχει μια σειρά ειδικών προνομίων, όπως δανεισμό υλικού και πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων από απόσταση.

Με τον τρόπο αυτό στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου φίλων και υποστηρικτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα στηρίζουν και θα προωθούν το έργο της Βιβλιοθήκης. 

Περισσότερες Πληροφορίες

 

 

 

  Πρόσφατα αποκτήματα  
  Βιβλία  
   
 
 

Απέργης, Φώτης.
Η Κάλλας, ο Μινωτής, ο Κουν και τα μαγειρευτά της Κάκιας: προσωπικότητες από τον χώρο του θεάτρου αφηγούνται άγνωστες ιστορίες γύρω από την ταβέρνα του Λεωνίδα στην Επίδαυρο. Αθήνα: Ελληνογερμανική Αγωγή, 2020.

   
 
 

Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου, Έλλη.
Η ζωγραφική της Ιταλικής Αναγέννησης από τις πηγές. Αθήνα: Μουσείο Μπενάκη, 2020. ISBN 9789604762620.

   
   

Λάμπρου, Γιάννης.
Ο Επιχειρηματίας Θεόδωρος Αγγ. Αγγελόπουλος (1875-1953). Αθήνα: Ν&Σ Μπατσιούλας, 2019. ISBN 9786185176365.

   
   

Mavroudis, A. R. A. Sicilianos, The Greek modernist. Perfoming selected chamber works and concerto for violin and orchestra op. 51. Athens: Benaki Museum, 2020. ISBN9789604762606.

   
Papachristopoulos, Ioannis. Konstruktive Vorgänge und Klangdifferenzierun. Luigi Nonos letzt Orchesterkomposition 2o) No hay caminos, hay que caminar…Andrej Tarkowskij. Eine analytisch-kritische Annäherung. Patras: Opportuna, 2013. ISBN 9789605530099.
   
   
Συλιβός, Θανάσης (επιμ.). Άλκης Αλκαίος. Πατησίων και Παραμυθιού γωνία. Μελοποιημένοι στίχοι. Αθήνα: Μετρονόμος, 2019. ISBN 9786185339265
   
   
Floros, Constantin. The origins of Russian music. Introduction to the Kondakarian notation. Revised, translated and with a chapter on relationships between Latin, Byzantine and Slavonic Church music by Neil K. Moran. Frankfurt: Peter Lang, 2009. ISBN 9783631595534.
   
   
Christoforidis, Michael. Manuel de Falla and visions of Spanish music. London: Routledge, 2018. ISBN 9780754631934.
   
   
Gouminder Kaur Bhogal. Claude Debussy’s Clair de Lune. Oxford: OUP, 2018. ISBN 9780190696078.
   
   
McGrath, C., Hendricks, K. S. & Smith T. D. Performance Anxiety Strategies. A musician’s guide to managing stage fright. London: Rowman & Littlefield. ΙSBΝ 97801442271524.
   
   
Strohm, Reinhard (edt.) The music road: coherence and diversity in music from the Mediterranean to India. Oxford: The British Academy, 2019. ISBN 9780197266564.
   
  Παρτιτούρες  


Zervas, Athanasios. Dispositions. Sonatina for solo piano. Athens: Panas Music Papagrigoriou -Nakas, 2019. ISMN 9790691517628.
   

Louvier, Alain. Etudes pour agresseurs. 1er livre pour piano. Paris: Alphonse Leduc, 1969. AL 24 087.
   
Spinei Marcel. Tre canzoni semplice op. 10 per voce e pianoforte. Athens: Panas Music Papagrigoriou -Nakas, 2016. ISMN 9790691517147.
   
  CD - DVD  

Καβαλλάρης, Φαίδρος. Κυπριακά ερωτικά. 15 παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου. D. Regginos (guitar), F. Kavallaris (voice)Seistron 1171-2, 2006.

 

Mikis Theodorakis / Jani Christou. Erofilli – Passacailles for two pianos -Les Eluard / Six T. S. Eliot Songs – Prelude and fugue. A. Cathariou (mez), N. Samaltanos (piano), Ch. Sirodeau (piano). Melism, 2020. MLS-Cd026.

 

Zemirot: Turkish-Sephardic Synagogue Hymns. Los Pasharos Sefaradis. Gozlem Gazetecilik, 2010.  

 

 

 

Φιλοξενία Εκδηλώσεων 

 



Ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" παρέχουν τη δυνατότητα ενοικίασης των χώρων τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για πραγματοποίηση συναυλιών, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων και άλλων εκδηλώσεων.  

Περισσότερες πληροφορίες

 

H Βιβλιοθήκη στο Facebook

 

Ακολουθήστε τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook για να ενημερώνεστε άμεσα για νέα, εκδηλώσεις και δράσεις της.

Επισκεφτείτε τη Σελίδα