Back to top

Αφιέρωμα στον Σόλωνα Μιχαηλίδη για τα σαράντα χρόνια της απουσίας του

Περιγραφή: 

Με τη συμπλήρωση 40 χρόνων απουσίας του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Σόλωνα Μιχαηλίδη (1905-1979), η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Σόλων Μιχαηλίδης διοργανώνουν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον Πολυχώρο του Συλλόγου στο Μέγαρο τιμητική εκδήλωση για τον μεγάλο μουσουργό.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Σόλων Μιχαηλίδης», κα Γεωργία Μιχαηλίδου, τέως καθηγήτρια μονωδίας στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις του εκλιπόντος στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και συνέντευξη της συζύγου του Καλλιόπης Μιχαηλίδου. Για το μουσικό αποτύπωμα και την προσφορά του κορυφαίου μουσικού δημιουργού θα μιλήσει ο κ. Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής, ενώ ο εξαίρετος πιανίστας κ. Κωνσταντίνος Δεστούνης θα ερμηνεύσει τα έργα του: Η Λύρα της Σαπφούς (1934), Λαμπρή (1956) και Ελληνική Σουίτα.

Χώρος: 
Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (Πρώην Πολυχώρος)
Πληροφορίες: 

ΣΟΛΩΝ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (Λευκωσία 1905 – Αθήνα 1979)

Αρχιμουσικός, μαέστρος, συνθέτης, μουσικολόγος και παιδαγωγός, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές φυσιογνωμίες της νεότερης μουσικής ιστορίας αλλά και ξεχωριστή διεθνής προσωπικότητα. Υπήρξε μεγάλος ανθρωπιστής, οραματιστής, πατριώτης και ακούραστος μελετητής που υπηρέτησε την τέχνη μέχρι το τέλος της ζωής του.
1934-1957: Ίδρυσε το Ωδείο Λεμεσού, τη δική του Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Άρη Λεμεσού, ενώ διετέλεσε καθηγητής στο Λανίτειο Γυμνάσιο.
1957-1970: Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ).
1959-1970: Ιδρυτής και Αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νίκης (ΚΟΘ).
Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν συμφωνικά έργα, χορωδιακά, καντάτες, μία όπερα, μουσική δωματίου και έργα για πιάνο, βιολί τραγούδι κλπ.
Βραβεύθηκε διεθνώς, αλλά και από το ελληνικό κράτος και την Ακαδημία Αθηνών για τη μοναδική προσφορά του στον πολιτισμό, ιδιαίτερα στον μουσικολογικό και παιδαγωγικό τομέα.
Σημαντικότερα συγγράμματά του: Η Αρμονία της σύγχρονης Μουσικής (1945) και Η Εγκυκλοπαίδεια της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής (1978).

Κόστος: 
Είσοδος ελεύθερη